Morgenfrue kender vi jo som sommerblomst men ikke mange ved at det er en krydderurt og en medicinsk plante.
De unge blade kan bruges i salater og stuvninger. De skulle have samme ernæringsmæssige værdi (meget mineral og vitaminrige) som mælkebøtteblade.
Blomsterne (randkronerne uden bæger) kan bruges til næsten hvad som helst, både friske og tørrede. De bruges på samme måde og som erstatning for safran, til at give farve bl.a. i ris og fiskeretter. Smagen er subtil, men fremhæver rettens egensmag. Endvidere bliver de brugt i salater, postej, sammenkogte retter, suppe, sovs, urtesmør, omeletter og bagværk.
Medicinsk er den leverstimulerende, menstruationsregulerende, vanddrivende, blodrensende, afførende, sveddrivende, bakterie, virus og svampehæmmende. Bruges mod hudproblemer, mavesmerter, betændte lymfekirtler, ja betændelse i det hele taget både ud- og indvortes m.m. Til medicin bruger man både blade og blomster.
Med dens generelt gavnlige indvirkning på huden er den naturligvis meget anvendt i kosmetik.
Hvis du er interesseret til at lave din helt egen salvi eller creme med din Morgenfrue så bee-queen.com har en god tutorial.
KILDE: http://www.urtegartneriet.dk